Włosy potrzebują diety bogatej w białko, składniki mineralne i witaminy, zwłaszcza A,E oraz z grupy B. Podstawę diety powinny stanowić surowe i krótko gotowane warzywa i owoce. Codziennie należy spożywać nabiał, mięso lub jaja, a 2-3 razy w tygodniu ryby morskie. Bardzo ważne są również produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste i razowe, brązowy ryż.
Dieta na włosy i paznokcie:
+ z codziennego jadłospisu należy wykreślić żywność wysoko przetworzoną (chipsy, fast food, słodycze), potrawy smażone i wędzone
+ warto ograniczyć mocną kawę i herbatę
+ zaleca się picie 1,5-2 litrów wody dziennie
Minerały i witaminy niezbędne dla zdrowych włosów:
Szczególnie ważne są cynk, miedź i krzem. Dlatego powinno się jeść orzechy, migdały, pestki dyni lub pestki słonecznika. Zawierają cynk, który bierze udział w wytwarzaniu białka, zapewniając prawidłowy wzrost paznokci i włosów oraz miedź, która uczestniczy w tworzeniu melaniny – naturalnego barwnika włosów. Rzodkiewka, kalarepa oraz seler posiadają sporo krzemu, który zapobiega wypadaniu włosów.
Nabiał i mięso – solidny budulec włosów i paznokci
Nabiał, chude mięso, wędliny, drób oraz jaja to najbogatsze źródła pełnowartościowego białka. Bez niego organizm nie jest w stanie budować nowych włosów w miejsce tych, które wypadają. Kluczowe znaczenie mają dwa aminokwasy: metionina oraz cysteina. Oba wchodzą w skład keratyny – białka budującego włosy i płytki paznokci.
Aminokwasy niezbędne dla włosów znajdziemy w otrębach, zarodkach pszennych, płatkach owsianych, nasionach słonecznika, siemieniu lnianym i soi.
Tłuszcze na bujne włosy
Oliwa i oleje mają sporo witaminy E dlatego do sałatek i surówek dodawaj codziennie 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Dodatkowo dwa-trzy razy w tygodniu sięgaj po ryby morskie, które bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe (zapobiegają wypadaniu włosów oraz nawilżają je od środka).